2020 koristushooaeg uue CLAAS LEXION kombainiga

2020

Kui 2019. aastal esitles maailma juhtiv põllumajandusmasinate tootja CLAAS esmakordselt täiesti uut APS SYNFLOW peksusüsteemi, tekitas see hulgaliselt küsimusi. Näiteks, kas kombaini silmnähtavalt suuremad mõõtmed annavad kasutajale Eesti tingimustes eelise võrreldes juba hästi tuntud LEXION APS-i peksumasina ees?
2020 oli uute LEXIONI kombainide mõistes üleminekuaasta. Kui uue põlvkonna seeriaeelseid masinaid võis põldudel ja sotsiaalmeedias kohata juba aasta varem, siis päris seeriatootmisega alustati 2020. aasta veebruaris. Seega jõudsid tänavu Eestisse enamasti teada-tuntud eelmise põlvkonna LEXION 670 kombainid, aga ka mõni uus mudel. Kokku asus meie põldudele lõikama 24 uut kombaini nende hulgas viis uue APS SYNFLOW peksusüsteemiga kombaini, millest üks oli võimsaimast hübriidklassist. CLAASI mõistes tähendab hübriid seda, et klassikaliste põhupuisturite asemel on rootorid, millega saab põhumassi aktiivselt järelsepareerida, kasvatades seeläbi tootlikkust.

Jälgisime masinate omanike loal nutikaid kombaine, et analüüsida nende tootlikkust Eesti tingimustes. Esimese asjana selgitasime välja, kus masinad töötavad, ja teisena vaatlesime tööandmeid, mille kombainid CLAAS TELEMATICSI süsteemi abil serverisse saadavad. Selle süsteemi kaudu kogutud andmeid on TELEMATICSI veebilehel võimalik igal kombaineril vaadelda ja eri tööriistade abil saab analüüsida masinate võimekust. Andmeid kokku pannes oli kohe selge, et kombainide koristusvõimsust eri põllumajandusettevõtetes ei ole võimalik kunagi üks-ühele hinnata. Kui aga arvestada konkreetset tausta, kus individuaalsed kombainid töötavad, on võimalik ära näha reaalseid võimekusi.

Siinkohal toome välja tegurid, mis tootlikkust mõjutasid.
•    Saak – 2020. aasta oli keskeltläbi hea saagiga, mis siiski kõikus sortide, kultuuride, agronoomiliste tehnoloogiate jne lõikes.
•    Koristatavad kultuurid – koristuskiirus on väiksem ettevõtetes, kus kasvatatakse raskemini koristatavaid kultuure (hernes, raps).
•    Ettevõtte suurus – väiksemad ettevõtted (300–400 ha) koristasid saaki hoopis rahulikumalt kui ettevõtted, kus kombain pidi koristama üle 800 ha. Seda mõjutab kindlasti ka asjaolu, et võimsa kombainiga saab väiksem ettevõte olulisel hetkel tööd rahulikumalt võtta ja püütakse koristada minimaalsete kadudega.
•    Juhi harjumused – juhid, kes on varem vahetanud väiksema võimekusega masina võimsa CLAASI kombaini vastu, koristavad varem harjunud kiirusega.
•    Viljaveo ahel – mõnel juhul oli võimalik vilja koristada kiiremini, kui viljaveo ahel suutis ära transportida. Osa kombainereid vähendasid sel juhul kombaini koristuskiirust ja pöörasid tähelepanu kadude minimeerimisele.
Uue LEXIONI kombaini võimekused ja koristusandmed Eestis 2020. aastal:
•    LEXION 6700, heeder Vario 930 – kombain asus tööle hooaja lõpusirgel ja koristas peamiselt rapsi. Kokku koristati 268 ha. Keskmiselt koristas peksumasin töötunnis 3,61 ha, mis on kultuurist tulenevat raskusastet arvestades väga hea tulemus. Kombain ise üllatas oma võimekusega kanda vabalt 9,3 m laiust heedrit, mis näitab, et mootor ja ülekannete kooslus on kokku sobitatud üliefektiivselt. Tunda oli ka peksumasina suuremat võimekust võrreldes eelkäijatega.
•    LEXION 6800 TT, heeder Convio Flex 1080 – masinaga töötati terve hooaja, koristades eri kultuure kokku 1017 ha-lt. Keskmiselt koristas peksumasin töötunnis 4,5 ha. Kombaineri tagasiside põhjal on tegu ülimugava ja lihtsasti kasutatava kombainiga. Juht hindas eriti kombaini elektroonilisi seadistusvõimalusi kultuuride vahetamisel, mis toimuvad kiirelt otse kabiinist ja ei ole vaja ümber masina eri hoobasid käsitsi liigutada. Uue APS SYNFLOW peksumasinaga LEXIONI suure eelisena nimetati ka head tööd kanepi koristamisel, mis näitab, et materjalivoog on muutunud veelgi sujuvamaks.
•    LEXION 6900, heeder Vario 930 – selliseid masinaid toimetas meie põldudel kaks, millest üks oli TELEMATICSI süsteemis aktiivne. Kokku koristas jälgitud masin 1155 ha. Tegemist oli teenust osutava masinaga, mis koristas enamuse ajast ühe suurtootja põldudel. Keskmiselt koristas peksumasin töötunnis 4,86 ha. Tagasiside kombaini tööst kanepi koristamisel oli samuti positiivne.
•    LEXION 8700TT, heeder Vario 930 – kombain oli kasutusel juhi käes, kes tegeles väga hoolikalt kombaini seadistamise ja kadude kontrollimisega. Kokku koristati 888 ha eri kultuure. Keskmiselt koristas peksumasin töötunnis 5,72 ha. Selline suur koristuskiirus näitab selgelt hübriidkombaini eelist klahvpuisturi ees.
Uute LEXIONI kombainide keskmine kütusekulu oli vahemikus 12–14 l/ha. Kulu sõltus otseselt kultuurist ja koristatud viljamassi kogusest ehk põllu saagikusest. Uue põlvkonna LEXIONI mootorid kasutavad madalat pöörlemiskiirust ehk mootor töötab optimaalsetel pööretel 1800 p/min. Peale selle on iga LEXIONI kombaini mootorile lisatud kütust säästvad targad lahendused, nagu mootorivõimsust kontrolliv DYNAMIC POWER ja jahutusvõimsust optimeeriv DYNAMIC COOLING.
Uus LEXION 5000/6000 seeria on praegu kombainiturul ainuke klahvpuisturitega kombainiseeria, millele saab lisada täisautomaatse tehisintellektil põhineva CEMOS AUTOMATICU süsteemi, et seadistada kombain täpselt nii, nagu vaja konkreetsetes koristustingimustes.
Kokkuvõtteks täname kõiki tublisid kombainereid. CLAAS kuulab kasutajate tagasisidet alati väga hoolikalt ja võtab neid tulevastes arendusprotsessides arvesse.
Kui tellite uue LEXIONi enne 1. detsembrit 2020, saate ostuga kolmeks aastaks kaasa FieldSense põlluilmajaama, mis jagab infot reaalajas. Rohkem teavet pakkumise kohta.

Uute kombainide kohta jagab infot tootejuht Marko Mirme telefonil 5065 702.

Mis on CLAAS TELEMATICS?
TELEMATICS on digitaalne andmeedastussüsteem, mis pidevalt hangib ja salvestab andmeid töö, sõiduradade ning saagikuse kohta süsteemi ühendatud teraviljakombainidelt, söödakombainidelt ja traktoritelt. Kõik andmed saadetakse mobiilivõrgu kaudu masinatest serverisse, kus neid töödeldakse ja salvestatakse. Te pääsete oma andmeid vaatama ja analüüsima reaalajas või tagasiulatuvalt TELEMATICSi portaalis, kasutades ettevõtte lauaarvutit, sülearvutit või nutitelefoni. Samuti saate andmeid edasiseks töötlemiseks eksportida igasse tavalisse põllumajandusettevõtte haldamise rakendusse. Rohkem teavet andmeedastussüsteemi kohta saate lugeda sellelt lingilt.
Rohkem teavet uute kombainide kohta: claas.ee/uus kombain

Seotud artiklid